Choď na obsah Choď na menu
 


s filmom

11. 3. 2012

Súmrak

 Hneď v úvode recenzie sa musím priznať, že knižnú predlohu Stephanie Meyer som nikdy nečítal, takže jej sfilmovanú verziu s ňou nebudem porovnávať. Takže áno – hneď z prvej vety ste sa dozvedeli, že snímka Twilight je inšpirovaná knižným bestsellerom, z ktorého sa predalo už vyše 40 miliónov kópií po celom svete a bol vydaný v 37-mich rôznych jazykoch. Štvordielna séria pre teenagerov opisuje postupne sa vyvíjajúci vzťah medzi smrteľníčkou Bellou Swan a mladým (relatívne) vampírom Edwardom Cullenom. No a práve tento prvý filmový počin nám priblíži úvod k spomínanej romanci.


Hoci je Twilight filmom u upíroch, napriek tomu sa dosť vymyká z charakteristickej temnej nálady iných filmov s podobnou tematikou, ako napríklad Underworld, Blade, Nočná/Denná Hliadka. Skôr by som povedal, že upíri sú iba takým doplnkom, dôležité je skôr iskrenie medzi dvoma hlavnými postavami. Pri dĺžke 122 minút sa vyvíja iba postupne, to ale neznamená, že sa budete nudiť. Konkrétnejšie detaily o deji prezrádzať nechcem, dodám iba, že dej je veľmi ľahk– veľká zriedkavosť v dnešnej kinematografii, ak nepoHneď v úvode recenzie sa musím priznať, že knižnú predlohu Stephanie Meyer som nikdy nečítal, takže jej sfilmovanú verziu s ňou nebudem porovnávať. Takže áno – hneď z prvej vety ste sa dozvedeli, že snímka Twilight je inšpirovaná knižným bestsellerom, z ktorého sa predalo už vyše 40 miliónov kópií po celom svete a bol vydaný v 37-mich rôznych jazykoch. Štvordielna séria pre teenagerov opisuje postupne sa vyvíjajúci vzťah medzi smrteľníčkou Bellou Swan a mladým (relatívne) vampírom Edwardom Cullenom. No a práve tento prvý filmový počin nám priblíži úvod k spomínanej romanci.


Hoci je Twilight filmom u upíroch, napriek tomu sa dosť vymyká z charakteristickej temnej nálady iných filmov s podobnou tematikou, ako napríklad Underworld, Blade, Nočná/Denná Hliadka. Skôr by som povedal, že upíri sú iba takým doplnkom, dôležité je skôr iskrenie medzi dvoma hlavnými postavami. Pri dĺžke 122 minút sa vyvíja iba postupne, to ale neznamená, že sa budete nudiť. Konkrétnejšie detaily o deji prezrádzať nechcem, dodám iba, že dej je veľmi ľahko predvídateľný.

Herecké obsadenie si režieľká zriedkavosť v dnešnej kinematografii, ak nepočítam Sophiu Coppolu a dcéru Davida Lyncha) Catherine Hardwicke vyberala veľmi opatrne a vôbec sa nesústredila na osvedčené filmové hviezdy. A nie je to na škodu – herci sú mladí, väčšina z nich hrala v minulosti v seriáloch (Ashley Greene v Desire, Nikki Reed v O. C.), dve hlavné postavy sa však objavili už aj vo významnejších snímkach – Kristen Steward (Bella) ste mohli vidieť napríklad v Zathure, Into The Wild, alebo relatívne nedávno v Jumperovi. Robert Pattinson sa objavil v dvoch dieloch Harryho Pottera v role Cedrica Diggoryho a iba minulý rok si zahral Salvadora Dalího vo filme Little Ashes. Napriek tomu, že všetci sú oproti klasickým Hollywoodskym hviezdam relatívne neskúsení, odviedli dobrú prácu – hlavne Pattinson, ktorý mi svojím podaním upíra Edwarda mierne pripomínal postavu Thomasa Gabriela (hranú Timothym Olyphantom) v akčnom trháku Smrtonosná Pasca 4. Takže hranie šlo hlavne dvom vedúcim postavám (aj tak sa všetko v podstate točí okolo nich), zvyšok pôsobil iba ako štatisti.čítam Sophiu Coppolu a dcéru Davida Lyncha) Catherine Hardwicke vyberala veľmi opatrne a vôbec sa nesústredila na osvedčené filmové hviezdy. A nie je to na škodu – herci sú mladí, väčšina z nich hrala v minulosti v seriáloch (Ashley Greene v Desire, Nikki Reed v O. C.), dve hlavné postavy sa však objavili už aj vo významnejších snímkach – Kristen Steward (Bella) ste mohli vidieť napríklad v Zathure, Into The Wild, alebo relatívne nedávno v Jumperovi. Robert Pattinson sa objavil v dvoch dieloch Harryho Pottera v role Cedrica Diggoryho a iba minulý rok si zahral Salvadora Dalího vo filme Little Ashes. Napriek tomu, že všetci sú oproti klasickým Hollywoodskym hviezdam relatívne neskúsení, odviedli dobrú prácu – hlavne Pattinson, ktorý mi svojím podaním upíra Edwarda mierne pripomínal postavu Thomasa Gabriela (hranú Timothym Olyphantom) v akčnom trháku Smrtonosná Pasca 4. Takže hranie šlo hlavne dvom vedúcim postavám (aj tak sa všetko v podstate točí okolo nich), zvyšok pôsobil iba ako štatisti.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

O TOM že twilight milujem

babuša,11. 3. 2012 18:24

ja milujem twilight

twilight

som sexi ,3. 1. 2013 11:41

ja tiež a ten kto tôto stránku vytvoril veľká vdaka . kúsok by mal na tom popracovať ale inak super ja som to roztrúsila všetkým mojim
kamoškám